ملات در ساختمان از گذشته اهمیت زیادی داشته است. همانطور که انتخاب دقیق آجر اهمیت دارد، استفاده از ملات های مختلف ساختمانی نیز مهم بوده و بستگی به آب و هوا و نوع مصالح ساختمانی متفاوت است. ملات ها درواقع حکم چسب را در ساختمان دارند و برای قرار گیری آجر ها بر روی یک دیگر، بند کشی، اندود کردن و… مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع ملات های ساختمانی از گذشته تا به امروز بپردازیم. تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
تاریخچه ی ملات های ساختمانی:
یکی از ملات های ساختمانی که قدمت آن به ۷۰۰ سال برمیگردد، ملات ساروج سرد می باشد. این ملات با استفاده از ترکیب ماسه بادی، آب، آهک و خاکستر و موی بز (جهت جلوگیری از ترک خوردن) تولید می شود. مردم از ساروج سرد در ساخت آب انبار و یا حوض و گرمابه استفاده می کردند. یکی از ملات هایی که هنوز هم اثراتی از آن باقی است، ملات سیمگل که شکلی شبیه به کاهگل دارد، است که برای قرار دادن خشت ها بر روی یکدیگر استفاده می شده است. امروزه نیز برای مرمت بناهای تاریخی از آن استفاده می شود.
حتما مقاله ی قیمت آجر سفال را بخوانید
انواع ملات ساختمانی :
اگر بخواهیم ملات های ساختمانی را از گذشته تا به امروز بررسی کنیم عبارتند از :
- ملات های سیمانی
- ملات های گچی
- ملات آهکی
- ملات های باستانی
که در ادامه توضیحی از کاربرد هریک را ارائه خواهیم کرد.
حتما مقاله ی قیمت آجر لفتون را بخوانید
ملات های سیمانی :
ملات های سیمانی شامل ماسه و سیمان است. نکته ای که باید در ساخت این ملات ها رعایت کنیم، نسبت ماسه به سیمان است. به صورت استاندارد بهتر است نسبت سیمان به ماسه ۱ به ۴ باشد. از ملات های سیمانی به عنوان روان کننده در کاشی کاری و همچنین چسباننده برای دیوار چینی استفاده میشود.
ملات های گچی :
یکی دیگر از انواع ملات ها در ساختمان، ملات های گچی است. نکته ای که باید توجه کنید، اضافه کردن آب به گچ نزدیک به ۸۰ درصد وزن آن است.برای اینکه گچ در برابر رطوبت مقاوم باشد باید مقداری آهک یا سربازه ی آسیاب شده کوره ذوب آهن به آن اضافه کنید.. پس برای رفع این معذل باید مقداری آهک یا سرباره آسیاب شده کوره ذوب آهن بیفزایید. ضمن آنکه می توانید برای بالا بردن مقاومت گچ سطح خارجی آن را روغن اندود کنید. در ساختمان از ملات های گچی برای گچ و خاک، سفید کاری وحتی بند کشی استفاده میشود.
حتما مقاله ی قیمت آجرنما نسوز را بخوانید
ملات آهکی :
ملات آهک دار نیز در قسمت های مختلف ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال از ملات آهکی خاکستری بیشتر در ساخت فونداسیون و مکان هایی که دارای خاک سولفات دار است استفاده میشود. ملات آهک سفید نیز پی سازی با خاک معمولی، راه سازی، بتن آهکی سنگین، شفته آهکی مورد استفاده قرار می گیرد.ملات شفته جهت پی سازی ساختمان های با ارتفاع کم مورد استفاده قرار می گیرد. ملات لاغر نیز در پی سازی در خاک سولفات دار و یا در سازه های دریایی مورد استفاده قرار می گیرد.
ملات های باستانی :
به ملات هایی که در گذشته استفاده میشده و اموزه نیز برای ترمیم و بازسازی مکان های تاریخی استفاده میشود، ملات باستانی می گویند. تعدادی از آنها عبارت اند از :
- ملات کاهگل
- ملات گل
- ملات ساروج سرد
- ملات ساروج گرم
- ملات قیر

